zondag 12 januari 2014

Tiramisu

Tiramisu kun je het beste de avond van tevoren maken. Dan kunnen de Italiaanse lange vingers lekker trekken in de koffie en amaretto en stijft de room goed op. 

Zo kwam het dat ik om half 1 's nachts, na een overigens fantastische avond in de schouwburg, in de keuken stond met mijn schort om. Martijn verklaarde me voor gek en kroop alvast in bed. Maar de volgende dag was ik meer dan tevreden met het resultaat. Mijn eerste tiramisu is een succes!


Voor 6 personen

125 ml slagroom
3 eetl. suiker
3 eidooiers
250 gr mascarpone
150 gr savoiardi (Italiaanse lange vingers)
75 ml sterke espressokoffie
35 ml amaretto likeur
1 eetl. cacaopoeder

Klop de slagroom met één eetlepel suiker stijf. Klop de eidooiers met twee eetlepels suiker op de hoogste stand van de mixer tot een crème. Spatel de mascarpone door het eidooiermengsel. Roer vervolgens voorzichtig de slagroom erdoorheen. 

Verdeel de helft van de lange vingers over de bodem van een rechthoekige schaal. Leg de lange vingers met het suikerlaagje naar beneden. Op deze manier kan de espresso makkelijker intrekken.  Meng de espresso met de amaretto en besprenkel elke lange vinger met twee kleine theelepels van dit mengsel. 

Smeer de helft van de mascarponecrème gelijkmatig over de lange vingers. Hierop leg je weer een laag lange vinger die je besprenkelt met het espresso/likeurmengsel. Verdeel de rest van de crème hierover heen en strijk glad. Doe een eetlepel cacaopoeder in een theezeefje en bestrooi de crème gelijkmatig. 

Laat minstens 3 uur in de koelkast opstijven, maar liefst een hele nacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf hier je reactie